GR / EN

Προφίλ

Home  /  Το φεστιβάλ  /  Προφίλ

Σας καλωσορίζω στη φετινή 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ενταγμένο πλέον στην πράξη «Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Το Φεστιβάλ διερευνά την πολιτική των εικόνων στη Νέα Εποχή, που κινείται στον αστερισμό της δυστοπίας και της κρίσης. Ξεχωρίζουν τέσσερα σημαντικά αφιερώματα: Το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου Λεός Καράξ θα παρουσιάσει ο ίδιος το αφιέρωμα στις 7 ταινίες του. Το αφιέρωμα στον σύγχρονο Αμερικανικό Πειραματικό Κινηματογράφο επιμελείται και πα- ρουσιάζει ο Τζον Γκάρτενμπεργκ. Καλεσμένες η Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ –ποιήτρια, σεναριογράφος, σκηνοθέτις και καθηγήτρια–, που έρχεται στην Ελλάδα ως υπότροφος Fulbright μέσω του Προγράμματος Fulbright Specialist, καθώς και η βραβευμένη Τζούλι Τέιλεν. «Προκαλώντας το παρόν» τιτλοφορείται το αφιέρωμα σε τέσσερεις Γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, με μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ.

Ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, στο οποίο ο Γιάννης Οικονομίδης θα παρουσιάσει τις ταινίες του. Τιμώντας τα 20 χρόνια από το θάνατο της Φρίντας Λιάππα, προβάλλεται το σύνολο του έργου της, ενώ στα «Μπλουζ της Μεταπολίτευσης», οι σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας, Δημήτρης Μακρής, Νίκος Περάκης, Χριστόφορος Χριστοφής και Περικλής Χούρσογλου παρουσιάζουν μία ταινία τους.

Έργα σημαντικών σκηνοθετών φιλοξενούνται στα δύο τμήματα του Φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό (Αφηγηματικά + όχι) και τα Κινηματογραφικά Μέτωπα. Ξεχωρίζουν ο Πέντρο Κόστα, αλλά και ο Κρις Γκουντ, που θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ. Στα Κινηματογραφικά Μέτωπα υποδεχόμαστε τον Άριαν Kάγκανοφ, σημαντικό εικαστικο και σκηνοθέτη από τη Νότια Αφρική. Επίσης, την Ελληνίδα Μαρία Κουρκούτα.

Στις ειδικές προβολές ξεχωρίζουν τα βραβευμένα Απ’ ό,τι ήταν πριν του Λαβ Ντίαζ και Ιρανός του Μεχράν Ταμαντόν. Η ιδρυτική περσόνα των φεμινιστικών σπουδών Λώρα Μάλβεϊ παρουσιάζει δύο ταινίες δικές της και μία της Κλίο Μπάρναρντ.

Στο πλαίσιο της γυναικείας δημιουργικότητας, θα προβληθεί ένα work in progress της Βουβούλας Σκούρα και μία ταινία της Τζένης Μαρκέτου.

Τέλος, ο Σύλλας Τζουμέρκας παρουσιάζει δύο αγαπημένες του ταινίες. Ως ταινίες έναρξης και λήξης προβάλλονται, σε ψηφιακή αποκατάσταση, οι εμβληματικές ταινίες Επαναστάτης χωρίς αιτία του Νίκολας Ρέι και το Χρώμα του ροδιού (Sayat Nova) του Σεργκέι Παρατζάνοφ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κύρια Άντζελα Γκερέκου, καθώς και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κυρία Λίνα Μενδώνη για τη σημαντική τους υποστήριξη· το Δ.Σ. του Ιδρύματος και τους εργαζόμενους στην Ταινιοθήκη, και ιδιαίτερα τον Τάσο Αδαμόπουλο και τη Φαίδρα Παπαδοπούλου· και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠΑ, και ιδιαίτερα τις Ορσία Σοφρά, Νίνα Βελιγράδη, Βένια Βέργου και Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη.

Μαρία Κομνηνού

Διευθύντρια του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από τη Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013.